Dokupedia


Fra de oprindelige optagelser til "Nanook of the North"

Nogen burde virkelig gøre sig den umage at redigere Wikipedias korte, danske side om dokumentarfilm.

Blandt andet står der:
”Dokumentarfilm er faktabaserede film, der ikke bygger på et manuskript, men forsøger at skildre virkeligheden. Udgangspunktet er mere journalistisk end kunstnerisk.”

Men det er måske lige netop den gængse opfattelse? Der er således bare rigtigt mange store dokumentarinstruktører, der ikke laver dokumentarfilm.

Lige bagefter det første citat kommer der på den anden side dette:

”Grænsen mellem dokumentarfilm og propagandafilm kan være flydende.”

Det er faktisk også i stigende grad min opfattelse, som jeg også har været inde på før her på bloggen. Og de to citater hænger jo faktisk rigtigt godt sammen, gør de ikke?

Der står til gengæld andre lidt selvmodsigende ting, bl.a. om "Nanook of the North", men alt i alt kunne opslaget altså have godt af en solid gennemskrivning (den engelske version er meget mere udførlig).

Men indtil det sker, så bliver vi nødt til at finde på et bedre ord for de ”dokumentarfilm”, som er mere opsatte på at forsøge at forstå, fortolke og aflure virkeligheden dens hemmeligheder fremfor at ”skildre” den journalistisk. For hvis man er bange for propaganda og de mere velmenende film, der vil have folk til at forstå verden på en bestemt måde, så VIL jeg slet ikke lave dokumentarfilm i dansk-wikipediask forstand.

Hvis den forstand altså er den gængse forstand, som jeg har en snigende mistanke om.

Hvad vil jeg så lave?

Og som de kom til at se ud i filmen "Nanook of the North"

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

CPH:DOX Åbningsgalla 2021

Selvoptagede tanker om kreativitet

JAMAIS VU bliver til PRESQUE VU?